Foto: JeonTae Kim. Pixabay
Når vi oplever lidelse, hos os selv eller andre, er det vigtige spørgsmål ikke: “Hvordan kan Gud elske os, når sådan noget kan ske?” men: “Hvad mener Gud, som vi ved elsker os, når han tillader denne lidelse?”
“Hvorfor griber Gud ikke ind?” spørger mange, “han er jo almægtig.” Men Guds almagt er kærlighedens almagt. Og kærligheden er tålmodig, den udholder alt, tror alt, håber alt (1 Kor 13,4.7)
Gud vægrer sig ved at lade sig rive med i voldens spiral. Hvis han med magt og myndighed ville gøre en ende på alt ondt i verden, ville han ikke være bedre end os. Gud er ikke en diktator. Han respekterer mennesket.
Gud har vist os den ufattelige ære at lade os være medarbejdere i skaberværket. Han har delt sin intelligens og frihed med os og lagt verden i vores hænder, for at vi skal være med til at styre den udvikling, han har sat i gang og deltage i skabelsens fuldendelse. At Gud dermed har taget en ufattelig risiko erfarer vi dagligt.
Men Gud har vurderet mennesket så højt som sin medskaber, at han ikke tøver med at betale prisen.
Det ville være alt for let for en almægtig Gud, som ikke var kærlighed, at tage vores frihed fra os og reducere os til marionetter og automater. Så ville alt fungere perfekt i verden. Men så ville mennesket også være berøvet sin værdighed.
Uddrag fra “I dag er Guds dag” af Wilfrid Stinissen, 1995.
Wilfrid Stinissen:
Forfatter, katolik og karmelittermunk. Wilfrid Stinissen har spillet en stor rolle for den vestlige, protestantiske kirkes genfundne orientering mod kristen spiritualitet. Wilfrid Stinissen repræsenterer en katolsk, karmelitisk spiritualitet. Wilfrid Stinissen har siden 1967 boet i Sverige, hvor han har ledet talrige retræter og skrevet en række bøger. Wilfrid Stinissen har bl.a. udgivet følgende bøger: Bønnens vej, Steno Forlag, 2007; Den lille bog om god tid, Katolsk Forlag, 2005; I dag er Guds dag, Steno Forlag, 1995; Jesusbønnen, Steno Forlag, 1994.