OM AT VÆRE I NUET OG VÆRE NÆRVÆRENDE

Kan vi kun være i nuet og være nærværende når vi kigger på den smukke solnedgang eller når vi ellers har det godt og glædes over vores livssituation eller er det også noget, vi kan være, når vi oplever, at vi er sure og sårede over at være blevet uretfærdig behandlet eller oplever, at vi befinder os i vores livs nedtur?

Udtrykket – om at være i nuet – kan opleves at være blevet et modeord, som mange ikke helt forstår den dybere betydning af. Måske ikke så underligt, da det at være i nuet og være nærværende samtidig betyder at vores ego bliver sat på porten. En situation som egoet absolut ikke finder sig i uden kamp.

Al indre modstand opleves som negativitet i en eller anden form. Fra irritation til vrede, fra dårligt humør til selvmordsagtig fortvivlelse. Bliver vores følelsesmæssige smerte-krop (eller vores dybtliggende mønstre) aktiveret af modstanden i os, kan selv en mindre situation skabe en intens negativitet i os.

Som Eckhart Tolle påpeger er egoet overbevist om, at det kan manipulere virkeligheden gennem negativitet og dermed få, hvad det vil have. Men i stedet for at tiltrække en ønskværdig situation, hindrer negativiteten, at den opstår. Negativitetens eneste nyttige funktion er, at den styrker egoet og det er præcis derfor, at egoet elsker den.

Har du først identificeret dig med en eller anden form for negativitet, har du ikke lyst til at give slip på den. Du oplever, at din identitet bliver truet og du vil benægte, ignorere eller sabotere det positive i dit liv for at fastholde din identitet.

OVERGIV DIG
Hver gang du oplever negativitet så vælg at bruge det som et signal om, at du skal være mere nærværende i dit liv.

Det betyder ikke, at du passivt skal finde dig i enhver situation eller ikke gøre noget ved den. At være nærværende og være i nuet er at overgive sig til og acceptere det som er lige nu, ubetinget og uden forbehold, dvs. at give slip på den indre modstand mod det der er.

Når du siger nej eller siger fra overfor et menneske eller en situation, så skal det netop ikke ske som en reaktion (det vil være egoet som taler), men ud fra en indsigt og en klar forståelse af, hvad der er rigtigt og ikke rigtigt for dig i det øjeblik.

ACCEPTER DET SOM ER LIGE NU
I nuet er der ingen vurdering, der er ingen modstand eller følelsesmæssig negativitet. Du accepterer blot det som er lige nu. Her fra kan du handle og gøre alt for at komme ud af situationen – du har etableret en positiv handling.

Hvis du ikke kan acceptere det, der er, kan du aldrig acceptere andre som de er. Du vil vurdere, kritisere, sætte dem i kasser eller forsøge at ændre dem.

Egoet er overbevist om, at din styrke ligger i at gøre modstand. Det, egoet ikke ved er, at kun ved at give slip på modstanden, ved at blive sårbar, kan du opdage din sande og essentielle usårlighed.